Kan vi stole på NRK?

NRK vant DataSKUP-prisen for "Skyggekrigen" i 2023. Juryens begrunnelse var "Redaksjonen samler sammen data fra forskjellige kilder på en kreativ måte. Avslørende journalistikk, som er viktig og aktuell." I år deltok fiskeriavisa Kyst og Fjord med et bidrag som sår tvil om funnene til NRK. Bidraget viser at kreativitet ikke uten videre resulterer i kvalitet.

Kan vi stole på NRK?

Kyst og Fjord presenterte i samarbeid med skyggekrigen.no noen av funnene fra gjennomgangen av Brennpunkt dokumentaren “Skyggekrigen” på DataSKUP 26. oktober. Metoderapporten vår ligger hos SKUP og du kan se presentasjonen her.

Kyst og Fjords presentasjon på DataSKUP 2024

Fordi innlegget vårt kritiserte NRK, bestemte SKUP-styret at NRK skulle få fem minutter av den tilmålte halvtimen til å forsvare seg på. NRKs programredaktør Robin Mortensen som var ansvarlig for det norske bidraget i “Skyggekrigen”, og journalist Håvard Gulldahl stilte på vegne av statskringkasteren.

Saken har tidligere vært klaget inn for Kringkastingsrådet. Rådet behandlet ikke klagen, men Robin Mortensen svarte. Han mente at kritikken overser helheten ved gjenomgang av enkelteksempler, og at det er det totale bildet som er relevant å snakke om. I det totale bildet inkluderte han det han kalte «bakteppet» hvor han nevnte russere med farledsbevis, den russiske maritime doktrinen og hybrid krigføring, eksemplifisert ved at Krim ble overtatt av styrker uten flagg, eller at sivile fiskefartøy blir brukt til militær planlegging.

I presentasjonen på DataSKUP repliserte vi til dette at det ikke er mulig å “ta tilbake” kunnskap på en sivilisert måte, så russere med farledsbevis er det lite å gjøre med. Dette er noe Norge har forårsaket og må ta ansvaret for selv. Det er også vanskelig å se at styrker uten flagg er en trussel her i landet.

Bruk av sivile fiskefartøy i militær planlegging ble i “Skyggekrigen” sannsynliggjort med den russiske maritime doktrinen. Dette var basert på informasjon fra forsker Ståle Ulriksen fra Sjøkrigsskolen. Det er samme mann som i serien bekreftet at AIS-spor utenfor Andenes var sannsynlig etterretningsvirksomhet. Det viste seg å være losbytte. Men, NRK opplyste ikke at også Ulriksens tolkning er omstridt. Flere analyser og kommentarer til doktrinen1 peker på at den ligner på vår egen beredskapslov, og ikke er så skummel som Ulriksen påstår.

Basert på dette hadde vi noen få spørsmål til NRK som vi håpet å få svar på:

  • Er enkeltdelene, funn og fakta uten betydning for «helheten»? Hvorfor publiserte dere i så fall «uforklarlige» spor og «justerte» framstillingen av Taurus’ passering av «USS South Dakota»?
  • Hvem fortalte dere, NRK, hva «helheten» og det «totale bildet» var - sikkerhetstjenestene? Og hvilke uavhengige kilder verifiserte informasjonen for dere?
  • Hvem var kilden til historien om at «KV Bison» møtte «Taurus» i Tromsø?

Dessverre så svarte ikke NRK på noen av disse spørsmålene. Journalist Gulldahl sa at kritiken var nyttig. Han hadde lært mye av den og de ønsket kritikk av arbeidet sitt. Programredaktør Mortensen sa de hadde brukt veldig mange kilder og måtte stoppe et sted. Det kunne alltids diskuteres om det var nok.

Mortensen mente også at NRK hadde tatt forbehold i sakene, og fikk fram at det var tvil, også fra kildene. Han sa at de hadde forsøkt å belyse sakskomplekset fra flere sider slik man gjør i vanlig journalistikk og mente at de ikke tok noen slutninger, slik han oppfattet at Kyst og Fjord mente de tok.

Et litt merkelig svar, vi brukte ikke lang tid på å finne at framstillingen var full av feil og at årsaken til det var et svært skjevt kildeutvalg. NRK hadde mye, mye mer ressurser enn oss, de trengte bare sette av noen timer til kvalitetskontroll. Hvordan klarte de å unngå det? Hvordan kan vi nå ha tillit til arbeidet de gjør i andre saker?

Mortensen gjentok noe NRK redaktør Egil Sundvor sa i Klassekampen, allerede i juni i fjor. De mener de har vært tydelige på at de ikke vet hva radioene som ble funnet ombord på trålerne Ester og Lira har vært brukt til. Likevel har NRK fortsatt å markedsføre artikkelen “Spionskipene” med at de har avdekket russisk etterretning fra fartøy og “her fant politiet militærradioer”, senest 3. og 4. september i år.2

Her fant politiet militærradioer

Faksimile fra NRK 3. September 2024. Eiendommelig beskrivelse av en radiomottaker laget for fiskeflåten. Dette ble NRK gjort oppmerksomme på gjennom kronikker de svarte på i både Klassekampen og High North News i fjor vår og sommer, og i klage til Krigkastingsrådet i vår.

Fordi det var Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sin vurdering at radioene kunne bli benyttet til spionasje, så var det relevant for NRK ifølge både Sundvor og Mortensen. Det virker som om de mener at når de kaller informasjonen fra PST en “vurdering”, så fritar det dem fra normal journalistisk praksis med kontroll av opplysningene. Denne forståelsen er såvidt vi kjenner til ikke i bruk utenfor NRK.